powielając poniekąd pytanie krzynola zanim rozbiorę drzwi , to czy będę miał tą folię u siebie w O2 ? Jeśli nie to jakieś inne sugestie a jeśli tak to bardzo proszę doświadczonych kolegów o radę jak temu zapobiec ??
pawel_breslau, dobry klej lub taśma i obkleić folię dookoła po obrysie .woda to takie dziadostwo że zawsze znajdzie dziurę i będzie ciekło ,
[ Dodano: Pon 12 Maj, 14 20:38 ] magdalena30, w O2 jeśli będzie blacha to możesz kupić sylikon bezbarwny i odkręcić kilka śrubek aby poluzować blachę i nałożyć trochę sylikonu i dokręcić blachę a nadmiar ściągnąć , można zanim odkręcisz blachę przykleić sobie taśmę papierową aby wykonać obrys i później ją oderwać .
nie będzie tak prosto, bo blacha jest zanitowana i nie ma "kilku śrubek", aby ją poluźnić
nie spotkałem się aby z pod tej blachy ciekło
zobacz czy masz drożne otworki spustowe od spodu drzwi
w takim razie czekam na pierwsze kilkugodzinne słońce w Poznaniu i rozbieram drzwi.
Zbiorę wszystkie rady do kupy
A tak przy okazji, ta woda przepływająca wewnątrz drzwi to normalny objaw?Uszczelka, po kórej "jeździ" szyba nie powinna jej wyłapywać i kierować na zewnątrz drzwi ??
mam problem z okazji ostatnich intensywnych deszczy od strony kierowcy przesiąka woda przez uszczelkę, i tutaj mam pytanie do forumowiczów czy ktoś wymieniał uszczelkę która jest założona w ramie otworu na drzwi od strony kierowcy.
Osobiście nie zauważyłem żeby uszczelka była w jakiś sposób uszkodzona jedynie pod nią i w niej jest woda i piach.
I tak się zastanawiam czy po prostu wadliwa jest uszczelka czy trzeba ją gdzieś wyczyścić aby woda z niej odpływała?
Pozdrawiam
Witaj .Tutaj masz problem ,który ja rozwiązałem i popatrz sobie na fotki moje.Pozdrawiam
stryjek998 co to jest za masa której użyłeś ?? i czy nity są rozwiercone czy jakoś inaczej się podstałeś pod spód blachy ??
Witaj. Masa uszczelniająca to jest silikon . Na razie nity nie były rozwiercane tylko od dołu pod blaszkę wprowadzono silikon. Jak nie będzie poprawy (czekam na deszcz )to rozwiercę nity i zrobię jak powinno być ,teraz to przyznam się szczerze poszedłem na łatwiznę.
stryjek998 co to jest za masa której użyłeś ?? i czy nity są rozwiercone czy jakoś inaczej się podstałeś pod spód blachy ??
Witaj. Masa uszczelniająca to jest silikon . Na razie nity nie były rozwiercane tylko od dołu pod blaszkę wprowadzono silikon. Jak nie będzie poprawy (czekam na deszcz )to rozwiercę nity i zrobię jak powinno być ,teraz to przyznam się szczerze poszedłem na łatwiznę.
Witam serdecznie mialem ten sam problem przeciekajacej wody do środka w bardzo prosty sposób to rozwiązałem zadne uszczelki nie są temu winne tak jak na zdjeciu kolega pokazal wczesniej ta blacha która jest przy wiercona nitami zadne rozwiercanie to glupota po prostu trzeba bardzo dokładnie na okolo zarowno od domu jak od góry czyli na okolo uszczelnić silikonem i po klopocie woda przedostaje sie wlasnie splywajac po szybie i przez uszczelkę na zewnątrz oraz mieki material który jest w drzwiach którego nie widzimy jest poto ze jak przesuwamy szybę żeby sie nie rysowała nastepnie przepływa od góry woda przez ta blachę która jest zanitowana przepływa pod uszczelka do wnętrza samochodu otwory pod spodem drzwi nie są wstanie tej wody odprowadzić uszczelnienie silikonem na okolo pomoglo pozdrawiam
to u mnie we wszystkich drzwiach jest folia uszkodzona??? chyba nie. Mam ten sam problem,ze jak mocniej popada woda mi sie zbiera pod drzwiami i scieka na podloge a czasem po prostu tylko zbiera sie pod drzwiami. Raz zrobilem test i siedzialem w srodku a kumpel polewal woda i okazalo sie ze z gory leci woda-czyli ktoras z uszczelek nieszczelna. Zaznaczylem z ktorego miejsca leci i zdecydowalem sie podkleic uszczelke zewnetrzna(ta co idzie pod dachem wzdluz auta) Pomoglo na jakis czas. Ale teraz widze ze czas juz wymienic calkowicie uszczelki,no chyba ze macie inne uwagi?
zolwik1212, może być że przecieka przez uszczelki drzwi ,ja u siebie wymieniałem na nowe z ASO uszczelki w tylnych drzwiach ,koszt za sztukę był około 140zł ,ale od tamtej pory cisza, możesz spróbować starym sposobem wcisnąć wężyk w środek uszczelki i zobaczyć czy to coś zmieni .ok
otwory pod spodem drzwi nie są wstanie tej wody odprowadzić
to znaczy, że są zapchane i stoi Ci 20cm wody w drzwiach!?
te otwory są na tyle duże, że nie ma prawa nie ściekać woda
ja podejrzewam, że jak woda wpłynie w drzwi to leci po wew. stronie blachy i być może wtedy zacieka,
trzeba profi roznitować blachę i na jej rant dołożyć silikonu w miejsce oryginalnej uszczelki,
paćkanie silikonem na zewnątrz blachy to lekkie druciarstwo jakby nie było
A którędy ta woda powinna spływać ??? w drzwiach są jakieś otwory ??? nie to już też męczy co popada do z przosdu od pasażera mam mokro na dywaniku i z tyłu ehh dobijające to już jest.
Ok dzis sprawdzałem są i cieknie ze środka drzwi. A mam takie pytanko mianowicie jak zasylikonuje się tą przynitowaną blachę to woda nie będzie się gromadzić w drzwiach i tam siedziała ???? Czy w tedy bez problemu wypłynie tymi dwoma otworami ????
no więc nie wytrzymałem czekania na słońce i rozebrałem drzwi u kolegi w garażu.
Widok jak na zdjeciach poniżej. Całe szczęście rdzy nigdzie nie ma (z tego co udało się zauważyć z zewnątrz, bez rozwiercenia nitów) Widoczny nalot to po prostu brud i kamień.
Nie mając możliwości zabawy z nitami zastosowałem radę tymczasowego silikonu dookoła dolnej części blachy. Oczywiście przy rozbieraniu tapicerki nie obyło się bez nerwów i niestety jeden z plastików trzymający zaczepy się ułamał (ktoś gdzieś wklejał już fotkę z pęknięciem w tym samym miejscu) .
Mój przypadek potwierdza tezę, że folii nie ma za to jest taka gąbczasta uszczelka dookoła blachy , która zapewne miała wyłapywać wodę.Po oględzinach drzwi zauważyłem, że były już rozbierane wcześniej.Nity są wymienione, widać ślady po rozwiercaniu no i jakiś patyrak źle założył jeden nit po środku dolnej części blachy. Odstaje ona od konstrukcji drzwi i tamtędy dostaje się woda. Na tą chwilę temat załatwiłem ale przy większej ilości czasu i słońca na dworze chyba zdemontuję tapicerkę raz jeszcze i zrobię to jak należy. Nie mam nitownicy, macie jakąś radę jak zastąpić te nity ??
Witam mialem ten sam problem trzeba uszczelnić cala ta blachę na okolo wtedy woda nie będzie przepływać przez cala zanitowana blachę tylko po jej obrzeżach co spowoduje ze będzie jej mniej i otwory w drzwiach odprowadza ja na zewnątrz a nie będzie wpływała do wnętrza samochody jak tak zrobilem i mam spokój pozdrawiam
A jakich nitów trzeba użyć tzn. jakie otwory są w tych drzwiach?
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sob 17 Maj, 14 10:16 ]
"magdalena30", jakich rad byś udzielił przy ściąganiu tapicerki z tych drzwi? Na co trzeba uważać aby nie narobić szkód? Po odpięciu lusterka nie wyskoczył Ci później błąd po ponownym podłączeniu?
Możesz jakoś opisać od czego zacząć przy ściąganiu tej tapicerki?
Dzięki i pozdrawiam.
Powoli ale do celu-"gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"
pawel_breslau co do nitów to nie pomogę bo sam zbytnio się nie znam.
Tapicerkę natomiast demontowałem wg. zaleceń innych forumowiczów. Tych tematów kilka tu znajdziesz z dodatkiem zdjęć.
Ja zacząłem od rozpołowienia rączki do zamykania drzwi,tej gdzie mamy sterowanie szybami.Tam znajdziesz 3 torxy.Następnie osłona tweetera,tam miałem śrubę na śrubokręt krzyżykowy. Dalej spodnia krawędź drzwi, dwie śruby torxy. To tyle kręcenia. Teraz rwanie... Ja po kolei odrywałem narożniki tapicerki,w miarę delikatnie.Zaczepów jest 5 albo 6, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.Same zaczepy udało mi się wyrwać bez uszkodzeń.Nie musiałem wykorzystać nowo kupionych.Uszkodziło się niestety mocowanie zaczepu w tapicerce,to najwyżej ulokowane pod lusterkiem.Gdzieś już widziałem tak uszkodzoną tapicerkę więc może to miejsce jest bardziej podatne.Po prostu bądź tam delikatny . oczywiście pamiętaj o rozpinaniu lusterka,szyb,klamki,diody i lampki jeśli takowe posiadasz.Ogólnie jest to proste jeśli nic nam nie pęknie...
A jakich nitów trzeba użyć tzn. jakie otwory są w tych drzwiach?
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sob 17 Maj, 14 10:16 ]
"magdalena30", jakich rad byś udzielił przy ściąganiu tapicerki z tych drzwi? Na co trzeba uważać aby nie narobić szkód? Po odpięciu lusterka nie wyskoczył Ci później błąd po ponownym podłączeniu?
Możesz jakoś opisać od czego zacząć przy ściąganiu tej tapicerki?
Dzięki i pozdrawiam.
bezpiecznie zdemontować tapicerkę można przy użyciu takiego narzędzia
Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz